ansamblu casa de cultura a sindicatelor pitesti

Asociatia culturala "Pro Basarabia si Bucovina"

Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina are misiunea de a promova si impulsiona integrarea valorilor spirituale, cultural-educative si stiintifice ale romanilor din Basarabia, Nordul Bucovinei, si Tinutu Herta la spatiul istoric daco-roman, de a milita pentru conservarea specificului national si intarirea legaturilor dintre romanii din tara si cei din afara granitelor prin diferite activitati.

 

Asociatia isi desfasoara activitatea in Casa de Cultura a Sindicatelor Pitesti in prima miercuri din fiecare luna si este condusa de doamna presedinte Elvira Nitu. Filiala din Municipiul Pitesti, judetul Arges, a fost înfiintata în luna martie 1990. Pe langa manifestarile organizate cu prilejul evocarii unor evenimente istorice importante - Unirea Principatelor, Unirea Basarabiei si a Bucovinei cu Romania, Pactul Ribbentrop - Molotov si consecintele lui, Ziua Nationala a Romaniei - au fost organizate dezbateri pe diverse teme precum: razboiul din Transnistria, situatia grupului de patrioti romani detinuti la Tiraspol, in frunte cu Ilie Ilascu, revoltele elevilor si profesorilor din Basarabia pentru pastrarea limbii si istoriei Romaniei în scoli, mitingurile de protest impotriva politicii de fraudare a alegerilor din 2009.

 

In colaborare cu Fundatia Doina si Ion Aldea Teodorovici, din Pitesti, se comemoreaza, anual, marii artisti patrioti romani, disparuti în tragicul accident. Asociatia acorda informatii beneficiarilor Legilor nr. 189/2000 si nr. 290/2003, asupra modalitatillor de intocmire a dosarelor, in vederea obtinerii drepturilor cuvenite si intervine pe langa autoritatile locale pentru respectarea prevederilor acestor acte normative.